site maker
2Bethlehem

Hier probeer ik het één en ander uit te leggen over Domoticz en de Raspberry Pi. Dit is puur voor de hobby en naslag voor mijn eigen hobby.

WiFi Raspberry | 2bethlehem

Raspberry Pi aanmelden op een WiFi netwerk

Via de grafische interface van de Raspberry Pi is het mogelijk om het device aan te melden op een WiFi netwerk. Heb je geen toegang tot de grafische interface dan kun je ook via de command line de WiFi verbinding instellen voor een WPA en WPA2 netwerk.

Met verbinding met de Raspberry via ethernet of een seriële verbinding en login met SSH.

Welke netwerken zijn beschikbaar

Met behulp van het onderstaande commando kun je de omgeving scannen op aanwezige WiFi netwerken

sudo iwlist wlan0 scan 

Er verschijnt nu een overzicht van alle beschikbare draadloze netwerken. Belangrijk in het overzicht is de ESSID (netwerknaam) van het netwerk. 

IE in het overzicht geeft aan welke security er voor het draadloze netwerk wordt gebruikt. Met behulp van de onderstaande stappen kun je alleen verbinding maken met een WPA en WPA2 netwerk, niet met een WPA2 enterprise network. 

Natuurlijk moet je ook de PSK (wachtwoord) weten van het draadloos netwerk. Wil je verbinding maken met een broadband router van bijvoorbeeld KPN of Ziggo dan staat het wachtwoord vaak op een sticker die aanwezig is op het apparaat.

Verbinding maken

Als we de netwerknaam en wachtwoord weten kunnen we de Raspberry Pi gaan verbinden met het draadloze netwerk. Open in de nano editor het wpa-supplicant configuratie bestand.

sudo nano /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf 

Voeg aan het einde van het bestand de volgende regels toe:

network={

    ssid="netwerknaam"

    psk="wachtwoord"

}

Vanzelfsprekend vervang je netwerknaam door het draadloos netwerk wat je wilt gebruiken en wachtwoord met het daarbij behorende wachtwoord.

Sla de wijzigen op (ctrl + x, y, enter). 

De wijzigingen worden binnen enkele seconden automatisch gedetecteerd door wpa-supplicant waarna de verbinding tot stand wordt gebracht.